måndag 19 december 2011

skagenlax


Recept Skagenlax 4port.

600-800 gr Laxfile helt benfri (ej stjärtbit)

Fyllning

150 g räkor skalade

0,5 dl cremefraich

0,5 dl majonäs

0,5-1dl dill hackad

0,5 krm cayennepeppar, och eventuellt salt


Dillsky

0,5 dl cremefraich

1,5 dl matlagningsgrädde

1 st fiskbuljong

0,5-1dl dill, hackad

TILLAGNING

Sätt ugnen på 225°.
Dela laxfilén i 4 lika stora bitar. Gör ett djupt snitt ner mot skinnet i mitten på varje filébit. Se till att du inte skär igenom skinnet och att varje bit håller ihop i båda ändar så att du får som en ficka.
Hacka räkorna grovt om de är stora och blanda dem med de övriga ingredienserna till fyllningen.
Fördela fyllningen i laxbitarna, som du ställer i en lätt smord ugnssäker form.
Ställ formen med laxen i mitten av ugnen och baka den 8-10 minuter.
Gör under tiden dillskyn: Koka upp crème fraiche och grädde tillsammans med den smulade buljongtärningen, koka ett par minuter. Smaka av med en aning nymalen vitpeppar samt ev ett par droppar citronsaft. Tillsätt den hackade dillen.
Fördela de nybakade laxfiléerna på stora varma tallrikar och garnera var och en med en klick sik, ishavs- eller löjrom.

Serveras med kokt potatis samt ringla lite dillsky omkring.


SMAKLIG MÅLTID!

Inga kommentarer: