onsdag 28 december 2011

Nyårstips. Helstekt fläskfilé med whiskeysås


Helstekt fläskfilé med whiskysås För 4 personer.

Festlig fläskfilé med en härligt god och gräddig sås.
Ingredienser
1 Fläskfilé
12 medelstora potatisar
2 st schalottenlök
smör
4 msk whisky
2 msk kalvfond, Koncentrerad
2 dl vatten
2 dl grädde
Olivolja
Salt
Peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 100 grader.

Putsa fläskfilén fri från senor.
Bryn köttet runt om i smör. Salta och peppra rejält.
Placera köttet i en ugnsfast form och stick in en termometer mitt i fläskfilén.
Placera fläskfilén i ugnen. Låt steka tills fläskfilé har fått en innertemperatur på 70 grader ca 25-30 min.
Undertiden köttet är i ugnen så skala och finhacka schalottenlöken och fräs den i smör i en kastrull. Häll på hälften av whiskyn, fond, vatten och grädden. Låt såsen puttra på låg värme tills det är dags att servera. Red av såsen om behov finns Vid servering häll i resten av whiskyn.
Fläskfilén är färdig vid 70 grader. Tag ut och placera den i folie

Skär fläskfilén i centimeter stora bitar och severa med potatisgratäng eller klyftpotatis, hasselbackspotatis eller liknande, whiskysås samt en sallad eller kokta grönsaker.

Smaklig måltid!

Inga kommentarer: